Убедени сме, че всички родители желаят най-доброто за своите деца и биха се радвали да им осигурят комфорт и пълноценно детство. Най-често обсъжданите въпроси при отглеждането и възпитанието на малко дете са: Подходяща ли е дадена играчка за възрастта на детето, какви са ползите от нея, какво качество е и дали е безопасна. Всичко това е от съществено значение за развитието на мъниците и за тази цел сме събрали най-необходимата и синтезирана информация за артикула, към който се проявява най-много интерес, а именно “активна гимнастика за бебета”.

Ще се опитаме да отговорим на най-често задаваните въпроси, за да ви улесним в избора на играчка и да ви спестим обикаляне по магазини, допитване да продавач-консултанти или часове ровене из Интернет.

Първият и най-често задаван въпрос е: “Активна гимнастика-от кога?”

Самото наименование “активна гимнастика за бебе”, предполага активни дейнсти, което означава, че бебчето е необходимо да е преминало първия етап от своето развитие. През първите три месеца мъничето има най-вече нужда от храна и сън. След това идва момента, в които то започва да различава цветове, за експериментира с различни движения и да проява интерес към заобикалящия го свят. Тогава идва моментът, в който е необходимо да забавляваме бебето и да му осигуряваме интересни занимания.

Около третият месец е моментът, в който е подходящо да се предложи на детето музикална активна гимнастика. Има случаи, когато и по-рано бебета проявяват интерес към бебешка гимнастика, което не означава, че не бива да им позволявате. Всичко е строго индивидуално и единствената ни препоръка е в началото да наблюдавате внимателно детето. Възможно е разбира се и към четвърти или пети месец бебето да прояви желание да се забавлява с играчки за активна гимнастика. Това също не бива да ви притеснява. Специалистите в областта на детското развитие, винаги наблягат на придържане към индивидуален подход при отглеждането на малки деца. Това, че вашето съкровище не е започнало да използва гимнастика за бебе на 3 месеца, в никакъв случай не означава, че има някакъв проблем или е нужно специално внимание и настояване да премине към следващ етап от развитие. Наблюдавайте децата и те сами ще покажат, кога са готови.

Какви са ползите и предимствата на активна бебешка гимнастика?

Когато този вид игри се предложи на малките деца, първоначално е възможно те да са малко по-пасивни и да не се впуснат веднага в игри и забава. Причината е, че е нужно малко време за адаптация. Един, два, три дена е препоръчително да се остави детето само да опознае новата си придобивка и да прекарва време там, когато то пожелае.

Малкото бебе има нужда от време, за да свикне с новите предмети. След като вече се чувства спокойно, то ще започне да се забавлява.

Ползите от използването на бебешко килимче за активна гимнастика са многобройни. Самата комбинация от едновремнно физическо и умствено развитие и игра е достатчно, за да се вземе решение да се закупи гимнастика за бебе.

  • Насърчаване координация между ръцете и очите - това умение започва да се развива около 3 месец и често на малките деца им става много интересно и забавно да опознават своите ръце и да правят понякога не толкова “координирани” движения. Бебешките играчки за активна гимнастика с пъстри цветове и мека и удобна долна част, на която да се постави детето ще стимулират желанието му да пипне всичко. Тако неусетно то ще започне да движи ръчичките си, в началото по-хаотично, но постепенно ще ги овладее и даже ще захваща цветните играчки.
  • “Фитнес” за бебето - след като започне да контролира ръцете и зрителните способности, да различава фигурите и и различните играчки идва моментът, когато това не стига за забавлението му и се включват опити за завъртане, ритане, лазене и изправяне. Точно сега започват да укрепват вратните и гръбначни мускули и посредством играта и забавлявайки се в своя любим кът, то развива тези качества лесно. Както всички знаем фитнеса укрепва мускулите, а това в този етап от развитие на бебето е важно и не бива да се пренебрегва.
  • Развиване на способността за причинно - следствена връзка -забелязвали ли сте как някои деца хвърлят, бутат или блъскат някакъв предмет, след което с интерес гледат какво ще се случи. Тези техни действия са провокирани от желанието им да разберат именно причинно-следствената връзка на своите действия. Така те ще бутат или дърпат определа играчка безброй пъти, докато не се убедят сами в логиката на движенията. Това е любимо занимание на много деца, особено, когато използват музикална активна гимнастика със светлини. Цветните и пъстри играчки и мелодиите увличат децата и те прекарват с часове в новото си любимо кътче. Когато светлините се активират, бебетата развиват и зрителните си способности и реакцията им ще ви подскаже дали им допада или не. Понякога развитието на детските умения е нужно да бъде постепенно. Стъпка по стъпка да предлагате, допълнителни занимания за усъвършенстване на способностите. Подходът е необходимо да бъде спрямо нуждите и потребностите на всяко едно бебе. Няма строги правила, според които да се придържате. Развиването на способностите е строго персонално и заниманията с активни гимнастики може да помогнат, но не разчитайте, че бебчето ще усвои веднага всички умения.
  • Превенция от черепни деформации - най-естествената поза за спане на малките бебета е по-гръб. Определено от Световната Здравна организация, този начин на спане е най-безопасен за всички доносени бебета. До третият месец малките дечица обаче прекарват по-голям част от своето съществуване в спане, поради, което е възможно образуване на плоско петно в задната част на черепа. Поради тази причина е препоръчително детето да прекарва известно време и по корем. Тази тоза не е типична за мъниците и често се случва да се противопоставят да застават по този начин. И точно сега на помощ идва активната гимнастика. Прекарвайки по няколко минути по корем и забавлявайки се с шарените играчки децата неусетно се справят с “зоната на дискомфорт”, в която изпадат. Ако бебто се чувства приятно, може престоя по корем и играта да се увеличи. Всичко се определя спрямо поведението на детето. Ако пък то прояви нежелание да играе по корем, не настоявайте. Минута, две в началото са достатъбни. Адаптирането към нови занимания, пози и играчки понякога изисква повече време. Когато направитне “ритуал” на заниманията, постепенното свикване към нови игри и умения, ще се случи по естествен начин.

Как да изберем активна гимнастика за бебе?

Предлаганите модели на пазара са толкова много, че едва ли млад родител би могъл да избере лесно тази толкова важна и полезна игра за детето.

На първо място обърнете внимание на формата и вида на активната гимнастика.

Тя трябва да е такава, че бебето да може да легне на пода. Даваме ви пример, който визуализира една практична и удобна евтина активна гимнастика.

А това е линк, към гимнастика, в случай, че желаете да получите по подробна информация за продукта.

Друг важен компонент при избор на активна гимнастика за бебе и възможността висящите играчки над главата, да може да се махат и да се поставят в страни. Това е важно, за моментите, когато бебето лежи по корем. Ако играчките са над главичката му няма да може да ги вижда и вероятно няма да прояви желание да стои по корем. Когато му поставите дрънкалките пред очите и те са достъпни до двете му ръце, забавлението ще е по-лесно.

Не на последно място е и достъпната цена на активната гимнастика. Поради фактът, че детето ще я използва само няколко месеца, по-разумно би било да не се харчат луди пари за тази преходна игра. Разбира се, всеки има различен приоритет и потребност. За всички наши приятели и любими клиенти може да предложим този вид бюджетна гимнастика, която ще задоволи интереса на мъничето и в същото време ще помогне за развитието му и усвояването на различни умения.

Каквато и играчка да изберете, не забравяйте да следите индивидуалните нужди и желания на бебето. Не всички деца се развиват еднакво. Някои са по-енергични, други имат нужда от спокойствие и тихи игри. Наблюдавайте поведението им и те сами ще ви подскажат какъв темперамент са. А от там изборът за игра става по-лесен.

Придържайки се към по-горните насоки за избор на активна гимнастика, ние ви уверяваме, че ще прекарате незабравими моменти, наблюдавайки вашите съкровища как се забавляват. А вие може да отдъхнете за известно време и да сте спокойни, че детето може играе и без ваша помощ.

Напоследък наблюдаваме развитие и подновяване на визиите и функционалността на гимнастиките за бебе, като основните им ползи си остават същите. Интересна е новата водна активна гимнастика, която е напълно безопасна. Децата, които обичат водата ще се радват на такъв тип игра.

Съобразявайте се предимно с желанието на детето как и с какво да си играе, а не с вашето. Защото много вероятно е предлагайки му неподходящи играчки, то да стане нервно. Предствете си, да ви карат да рисувате например, а това да не ви е изобщо любимо занимание. Няма ли да се противите?

Приемайте децата ви, такива, каквито са и им показвайте ежедневно любовта си!