Когато купувате играчка за детето си, купувате ли я с определено намерение? Или защото това е сладка играчка, която ще зарадва бебето ви?


Замисляли ли сте се защо вашето мъниче е толкова спокойно, когато си играе с любимите си плюшени играчки?

Експерти в областа споделят техните впечатления.


Не просто играчка

Базираният в Йобург психолог Цолофело Джоуд казва, че плюшените играчки не са просто сладка играчка: те са много повече от това.

Плюшените играчки имат важна психологическа роля и са наречени от психолозиште “преходни обекти”. Терминът „преходен обект” обхваща възможността на детето да не зависи единствено от възрастния, очаквайки комфорт и успокоение. Определя се като мост на привързаност, който  помага на малкото дете да се отдели от майката, без да чувства самотна несигурност. Това, което едновременно смущава и привлича, е, че много деца продължават да обичат своите „преходни обекти“ далеч след етапа на прохождането на малчуганите, много дори и в млада зряла възраст, носейки споменатото Теди в стаята на общежитието в колежа или дори го поставяйки на свещено място в тяхната възрастна спалня. 

Гушкането и играта с любима плюшена играчка създава усещането за сигурност и безопасност и така се превръща в нещо повече от обикновена играчка.

Цолофело казва, че малките деца, а и не само се научават да зависят от плюшената играчка, когато се окажат в беда или по време на дискомфорт.


Освобождава окситоцин

Файруз Гайби, клиничен психолог от Кейптаун, е съгласен, че децата често свързват плюшените играчки с положителни събития.

Файруз също казва, че когато гушкаме нещо меко и утешително, като плюшено мече, освобождаваме окситоцин.

Това е хормона на доброто настроение, който ни кара да се чувстваме спокойни и щастливи.Много често 

плюшената играчка действа като анти-стрес терапия, точно поради факта, че именно окситоцина помага на детето да контролила емоциите си.Сантиментална стойност

Много възрастни все още пазят плюшените си любими играчки от детските си дни. Те имат  символично и сантиментално значение за нас и създават приятни положителни емоции.

Често за нас е специален не толкова действителният обект, колкото това, което той представлява и символизира, и спомените, които предизвиква.

Цолофело повтаря това, казвайки, че „тези плюшени играчки имат много сантиментална стойност за малките деца поради емоционалната подкрепа, която те предоставят“.


Възпитателен елемент

Гушкането на меки плюшени играчки насърчава децата да бъдат възпитателни.

Инстинктът да бъдат нежни и грижовни е вроден при децата и когато те гушкат своите плющени мечета, често е изпълнение на този инстинкт.

Много деца се грижат за своите плюшени приятели, като им оправят леглата, „хранят„ ги и им организират чаени партита.

И не на последно място, когато детето се чувства извън зоната си на комфорт (уморено, уплашено или свръхвъзбузено), мекотата на плюшеното мече може да служи като успокояващо средство.


„Плюшените играчки са меки и пухкави по някаква причина: те са полезни за децата да преминават през трудни предизвикателства в развитието им, помагат им да растат спокойни и уверени и гушкайки най-добрия си приятел те се учат да обичат. Родителите е нужно да сътрудничат с децата си, избирайки подходяща плюшена играчка на своето мъниче “, съветва Цолофело.