Концепциите за игри и играчки имат много важна роля в живота на децата. Те допринасят за развитието на когнитивните, двигателните, психосоциалните, емоционалните и езиковите умения. Освен това интерактивните детски играчки имат ключова роля в отглеждането на самоуверени, креативни и щастливи деца.

Интерактивните играчки за бебета и деца ги предизвикват да натискат бутони, да удрят с чук-играчка, да прегръщат или да влизат в контакт с тях по друг начин. От друга страна играчките бръмчат, светят или говорят. Обхватът на функциите им е широк и можете да изберете според индивидуалните предпочитания на вашето дете.

Какво е интерактивна играчка?

На определена възраст всяко дете се привързва към определени играчки и предпочита да прекарва времето си, играейки с тях. Занимателните играчки дават на децата комбинират забавлението с научаването и тренирането на нови умения. Те ги ангажират в занимателни дейности, които поддържат умовете им активни и щастливи.

Производителите обаче създават тези играчки с повече умисъл, отколкото предполагате. Играчките могат да научат децата на основни уроци и да им дадат страхотна основа за редица умения, които трябва да развият още в ранна възраст.

Занимателните играчки са тези, които учат детето на нови знания и умения по забавен начин. Те имат за цел да обучават детето и да го научат да разпознава форми, цветове, шарки, числа и други. Техните светлини, вибрации, глас и други добавени екстри привличат вниманието и забавляват. Тези играчки да перфектната комбинация, с която да стимулирате научаването на различни неща и тренирането на нови умения у децата, докато едновременно с това им осигурите веселба.

Видове интерактивни играчки

Днес занимателните играчки са задължителни за всяко семейство с малки деца. Техните ползи за развитието на мозъка са добре установени – те имат предимства както за малките, така и за по-големите деца.

Съществуват различни бебешки интерактивни играчки, някои от които са подходящи за децата още от самото им раждане. Едни от най-популярните интерактивни играчки за бебе са тези, които създават успокояващи вибрации и могат да успокоят и приспят детето, когато е неспокойно или плаче – обикновено те са под формата на плюшена играчка. Често ще видите интерактивно мече, коте, куче или друго плюшено животно.

Друг тип играчка е тази, която повтаря всички думи и звуци, които чуе. Тази повтаряща играчка забавлява малките и ги учи на комуникативни умения.

Още популярни алтернативи са добре познатите пъзели, моделини, конструктури, комплекти за оцветяване и други. Към тях спадат и любимите комплекти за ранно развитие, които се фокусират върху различни дейности от ежедневието или обучават децата в конкретна сфера. Такива са комплектите “Магазин”, “Малък майстор”, “Малка фризьорка” и други. Тези типовече играчки са подходящи както за малки, така и за големи деца, а всяка от тях се фокусира върху развитието на различно умение или знание.

Интерактивните играчки развиват социалните умения

Важно е децата да са социални и да се учат да комуникират с връстниците си още от ранните си години. Те трябва да се учат да се ориентират, да изследват и да реагират на света около тях. Добрият набор от социални умения е от съществено значение за децата, които ще посещават училище през следващите няколко години, тъй като това ще направи прехода много по-прост.

Интерактивните играчки, които изискват повече от един човек, учат малките как да се редуват и да споделят, това им позволява да играят с други деца и да се научат как да общуват и да реагират по подходящ начин в редица ситуации.

Стимулират когнитивните умения

Интерактивни играчки като пъзели, строителни блокчета и други подобни игри, насърчават когнитивното развитие на децата от ранна възраст. Благодарение на тях децата започват да разпознават форми и цветове, шарки и числа, както и редица различни предмети от ежедневието.

Тяхната логика и уменията за решаване на проблеми също се подобрява с използването на подобни играчки, които ги насърчават да попълват шаблони, да рисуват в очертания, да броят, да идентифицират цветове или да съпоставят форми.

Подобряват комуникационните умения

Първата дума на детето е дългоочакван и вълнуващ момент за всеки родител. От там обаче започва и по-трудната част, в която малчуганът трябва да развие умението си, като се научи да формира изречения и да се изразява правилно.

Голямо предимство на интерактивните игри е, че към тях често се присъединяват други деца или възрастни, което помага на децата да подобрят своите комуникационни умения. Днес съществуват и роботизирани говорещи играчки, които повтарят всичко, което чуят. Те могат да научат малките как да произнасят правилно думите и как да формират цели изречения.

Повтарящата играчка е една от най-популярните сред всички деца. Често можете да я намерите под формата на интерактивно плюшено мече или друго любимо детско животно, като например любимото говорещо куче-играчка.

Развиват моторните умения

Занимателните игри могат също да подобрят двигателните умения на вашето дете, като развият определени части от тялото му, като крака, ръце или пръсти. Игрите за балансиране са чудесен начин да накарате детето си да развие важни мускули, докато се забавлява с приятели или семейството.

Кои са най-добрите интерактивни бебешки играчки?

Когато търсите нова играчка за вашето дете, често възниква същият проблем – какво точно да купите? Играчките, които ще накарат вашето бебе да се усмихне и в същото време ще подпомогнат развитието му, винаги са добър вариант. Интерактивни са играчки, които чрез игра, движение или говорене стимулират сетивата на детето и подпомагат неговото развитие.

Играчка, която повтаря думите, е перфектният подарък за всяко малко дете, което тепърва се учи да говори. Тя може да бъде във всякаква форма, но ние препоръчваме този сладък еднорог – играчка с интерактивна функция.

Изберете интерактивна играчка маймунка или интерактивна котка за всяко дете, което обича животните. Така не само ще упражнява комуникативните си умения, но и ще се научи да разпознава животните и техните звуци още от ранна възраст.

За по-любопитните и изобретателни деца, подходящи идеи са пъзели, конструктори, различни сетове за рисуване или творене, както и игрите тип “Направи си сам”.

Изберете от богатото разнообразие на Tea Toys

Ние от Tea Toys вярваме в силата на умните играчки за деца и в големия ефект, който те имат върху развитието на различните умения и способности. Именно затова и при нас ще откриете разнообразие от модели и различни интерактивни играчки на български език, с които да малчуганите у дома да се забавляват, докато едновременно с подпомагат развитието им.

Любовта ни към плюшените играчки не остава незабелязана в богатата ни колекция. Ние предлагаме плюшени интерактивни играчки куче, мече и всякакви други животни, изработени от висококачествени материали. Изберете за своето дете или направете незабравим подарък с най-добрите занимателни играчки от Tea Toys.